Om butikenFöreställningen om "Den svenska synden" började spridas över världen under 1950-talet.


Vissa hävdar att startskottet för begreppet uppkom 1951 i samband med att Ulla Jacobssons fullt synliga bröstvårtor visades på bioduken i Hon dansade en sommar. Just inom filmens område verkade konceptet befästas, för två år senare kom även Ingmar Bergmans Sommaren med Monika som fick titeln ”Story of a bad girl” i USA. Världen var chockerade men samtidigt intresserade och nyfikna på det sexuellt liberala Sverige. Den svenska synden som begrepp var fött!


En tidig liberalism vad gäller sex, framförallt för kvinnor att ha sex fritt var helt unikt i världen. Det var framförallt tillgången till preventivmedel som gav många kvinnor den möjligheten. Sverige var också först med att införa sexualundervisning i skolan. Fri abort, p-piller och det faktum att vi fick vår första kondomautomat 1959 blev ”bevis” på det sexuellt frigjorda Sverige. På grund av detta blev även landet under perioden även ett Mekka för pornografer.


Hur reagerade resten av världen på den svenska synden? Jo, i chock och fasa. Demonstrationer mot det svenska förfallet hölls i USA och Europa. Det sades bland annat att vi inte erkänner begreppet synd längre, och att vi lider brist på moral. Detta ska bland annat ha berott på att kyrkan ansågs ha fått alldeles för lite inflytande. Det gick så långt att Svenska institutet gav ut en skrift till omvärlden med fakta för att - om möjligt - korrigera bilden av Sverige.


Under 60- och 70-talen beskrevs den svenska flickan som ”blond, korkad och kåt”. Tack vare bilden av den svenska synden, felaktig eller inte, kunde svenska kvinnor emellertid frigöra sig på fler områden i samhället än det sexuella. Ojämlikheter finns som bekant kvar på flera områden och bilden av mäns och kvinnors sexuella friheter är fortfarande långt ifrån helt jämställd.


Den svenska synden som negativ stämpel får idag anses vara så pass gammalmodig och trist att den knappt finns kvar, sex och sexualitet är nu helt normaliserat. I stället kan begreppet fungera som en symbol för snart 70 års framsteg, och en viktig påminnelse om hur det en gång var, utvecklingen som skett och effekten det haft på andra områden för oss alla. Samtidigt har nämligen bland annat onani, sexleksaker, synen på sexuell identitet och eventuella fetischer en bit kvar för att åtnjuta samma status.


Swedish Sin - Den svenska synden paketerad till dig sedan 2012